Bel Leerdammer maakt zwaarste kaasplank ter wereld

11 september 2015

Op vrijdagavond 11 september 2015 heeft Bel Leerdammer de 'zwaarste kaasplank' ter wereld gemaakt. Om 20.00 uur lag er in totaal 1.531,27 kilogram kaas op de plank, verdeeld over 10 Leerdammer-varianten. Hiermee hoopt Bel Leerdammer op een vermelding in het Guinness Book of Records. Het huidige record staat op naam van Club Atletico Libertad uit Argentinië (1.389,85 kg).De totale recordpoging is vastgelegd op foto en video. Of het record daadwerkelijk een vermelding krijgt in het Guinness Book of Records wordt beoordeeld aan de hand van getuigenverklaringen, foto- en videomateriaal.

De op de plank gebrachte kaas werd gewogen door de heer Robert Scholten, onafhankelijk controleur van weegsystemen bij Verispect. Verispect controleert in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken of de Metrologiewet wordt nageleefd. De 10 verschillende kazen zijn geproefd door smaakexpert de heer Harm Abma, werkzaam bij CSK Food en winnaar van de gouden kaasboor in 2014. Samen met loco-burgemeester Wim van der Leij hebben zij om 20.00 uur het gewicht en de smaakvariaties bevestigd.

Na de officiële vastlegging is de kaas uitgedeeld aan de bezoekers van het evenement en aan de mensen in het centrum. Er is bovendien kaas bezorgd bij diverse zorgcentra in Leerdam en bij andere glas-activiteiten.

Voor Bel Leerdammer was de recordpoging één van de initiatieven in het speciale jaar waarin zij viert dat twee van de fabrieken (Schoonrewoerd en Dalfsen) 100 jaar bestaan. Met de recordpoging maakt de kaasfabriek een geste aan Leerdam, de gemeente waar de kaas haar naam aan ontleent.

De recordpoging van Bel Leerdammer was onderdeel van het Glastheater aan de Lingedijk, ter ere van 250 jaar glas in Leerdam.


Deel dit bericht