De Leerdammer kaas wordt geproduceerd in de fabrieken van Royal Bel Leerdammer B.V.

Royal Bel Leerdammer

Bij Royal Bel Leerdammer werken zo'n 430 enthousiaste collega's aan het succes van Leerdammer®. Dat gebeurt vanuit de productielocaties in Schoonrewoerd, Dalfsen en Wageningen. Een club van marketeers, researchers en developers is eveneens gevestigd in Schoonrewoerd, direct naast de fabriek. Handig en uniek. Je gaat twee deuren verder en je staat in de fabriek. Je kunt het product zien, voelen en ruiken. Dat is letterlijk 'living the brand'.

Historie

Het verhaal van Royal Bel Leerdammer B.V. begint in Schoonrewoerd. Daar is Cees Booterkooper in 1914 gestart met kaashandel en kaasmaken. In Bodegraven deed Bas Baars hetzelfde. Niet heel verrassend dat die twee bedrijven samen verder gingen. De zuivelfabriek kreeg de naam De Vijfheerenlanden en bleef gevestigd in Schoonrewoerd. De melkfabriek van toen is nog steeds in gebruik. In 1974 ontwikkelden de kaasmakers samen met het NIZO (Nationaal Instituut voor Zuivel Onderzoek) een nieuwe gatenkaas door een Goudse en een Emmentaler kaas te combineren. Een doorslaand succes wat niet onopgemerkt bleef. Sinds 2002 hoort de eigenzinnige Leerdammer® bij de Bel Group en is het trots op de positie als één van de 5 core brands van de groep. De naam van het bedrijf is vanaf die tijd Bel Leerdammer B.V.. In 2016 ontving het bedrijf het predicaat Koninklijk. Vanaf dat jaar is 'Royal' toegevoegd aan de bedrijfsnaam.

Facts & Figures

  • Anno 2017 rolt er jaarlijks ruim 73.000 ton kaas van de band.
  • Voor het maken van zoveel kaas is gemiddeld 730 miljoen kilo melk nodig.
  • De melk is afkomstig van ruim 1100 vaste melkveehouders.
  • 16 transportbedrijven met in totaal 50 chauffeurs zorgen er voor dat deze melk wordt opgehaald en naar de fabriek wordt gebracht.
  • In totaal is Leerdammer verkrijgbaar® in 26 landen. De echte liefhebbers van de milde, zoete, nootachtige smaak van Leerdammer®? Dat zijn de Duitsers, Fransen en Italianen. Een groot deel van onze kaas gaat daar naar toe.

Bekijk onderstaande film en zie hoe Leerdammer® met de grootste zorg geproduceerd wordt.